perjantai 5. syyskuuta 2014

Kouluruokaa tarjoo kunnon väki

Suomalaiseen kouluruokaan tottuneelle Eurooppa-koulun ruokailusysteemi on varsin mielenkiintoinen. Ihan ensiksi on pakko todeta, että suomalainen maksuton kouluruoka on aivan huippujuttu ja meidän lapsemme ovat sekä koulussa että päiväkodissa syöneet hyvällä ruokahalulla.

Eurooppa-koulussa lasten koulunkäynnistä maksetaan lukukausimaksut. (Harva niitä kai omasta pussista maksaa, vaan yleensä työnantaja.) Lukukausimaksujen päälle tulevat vielä oppikirjahankinnat, retki-, valokuvaus-, liikuntavaate-, uinti- ym. maksut sekä kouluruokailu. Jotenkin kuvittelin, että kouluruokailu olisi sisältynyt lukukausimaksuun, mutta siitä siis maksetaan erikseen. Koulu ei ruokailua hoida, vaan se on vanhempainyhdistyksen vastuulla, kuten myös mm. koulukuljetukset.

Ruokailun hinta eskareille on 4,50 € per ateria ja alakoululaisille 5,20 €. Koska meillä on kolme lasta, saamme alennusta 12,50 € lukukaudelta. Ruokailu on ma-ti ja to-pe. Keskiviikkoisin on lyhyempi koulupäivä, jolloin pärjätään omilla eväillä. Lämpimän ruoan saa keskiviikkoisin vain erikseen tilattuna.

No, mitäpä tuolla rahalla sitten saa? Kas tässä parin viikon menu. Alku-, pää- ja jälkiruoat saa pöytiin tarjoiltuna. Lapsethan ajattelevat syövänsä ravintolassa joka päivä. Kyllä nämä minullekin kelpaisivat.


Olen ollut aika tarkka sokerinsyönnistä. Täällä hyvät periaatteet saa ilmeisesti heittää romukoppaan; eilen oli jälkkäriksi suklaakeksiä ja tänään jätskiä. No, harjaamme hampaita sitten aivan erityisen huolellisesti...

Todella erikoista on myös se, ettei erikoisruokavalioita huomioida mitään tavalla. Meillä yhdellä lapsista on mahdollisesti laktoosi-intoleranssi. Sitä ei ole diagnosoitu, mutta laktoosittomien tuotteiden käyttö on vähentänyt vatsavaivoja. Lapsi pystynee koulruoan syömään, kunhan vaihtaa maidon veteen. On kuitenkin lapsia, joilla paha allergia saattaa aiheuttaa hengenvaarallisia tilanteita väärän ruoka-aineen kanssa. No, vaihtoehto kouluruoalle on tuoda omat eväät.

Eväät tosin pitää olla muutenkin, koska niitä syödään iltapäivisin välipalalla. Mitään kylmäsäilytystä ei tietenkään ole, joten se asettaa vähän haasteita sille, mitä mukaan kannattaa pakata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti