keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Koulukuria vanhemmille

Lasten vieminen kouluun ja hakeminen koulusta ovat erityinen show'nsa. (Moni kulkee koulubussilla, mutta osa lapsista saatetaan.) Ensinnäkään koulun pihalle ei kuka tahansa mene notkumaan milloin tahansa. Piha on aidattu ja portilla on vartija. Portit avataan vain koulun alkaessa ja päättyessä ja muina aikoina pitää vartijoille selvittää asiansa.

Kouluaikojen ulkopuolella ei pihalle ole asiaa. Täällä ei todellakaan tunneta koulujen pihoja minään lähiliikuntapaikkoina!

Kolmosluokkalaiset ja siitä vanhemmat kulkevat pääportista. Eskarit ja eka- ja tokaluokkalaiset eli meidänkin lapset kulkevat pienemmästä portista. Eskarilapset viedään ihan sisälle asti. Koululaiset puolestaan jatkavat matkaa vielä eskarirakennuksen ohi alakoulun pihalle.

Ensimmäisellä viikolla vanhemmat pääsivät saattamaan pienemmät koululaisetkin ihan pihalle asti. Viime viikolla pihan nurkalle ilmestyi aita, jossa oli joku opettaja Kiss and goodbye -kyltin kanssa. Siinä piti sanoa heipat. Vanhempia ei pidemmälle päästetty. Meidän ekaluokkalainen vähän hermostui asiasta, koska hänelle on jännä paikka mennä yksin ison ja meluisan pihan poikki oman luokan jonopaikalle.

Tällä viikolla otteet kovenivat. Eka- ja tokaluokkalaiset pitäisi nyt jättää ihan sinne portille ja sanoa heipat. Kuria vanhemmille on ollut pitämässä itse alakoulun rehtori. No, meillä on kun on mukana pieni eskarilainen, niin hänen siivellään olen minä päässyt saattamaan isommatkin koululaiset ihan sinne koulupihan nurkalle. En oikein uskalla edes ajatella, mitä ekaluokkalaisemme tuumaisi, jos jättäisin hänet kauas portille.

Kun koulupäivä päättyy, eskarilaiset haetaan ns. hakuluokasta. Yritän olla tosi täsmällisesti paikalla, koska tiedän eskarilaisen hermostuvan, jos kaverit lähtevät ja häntä ei heti haetakaan. Tänään en ollut ensimmäisten joukossa paikalla ja kun pahoittelin asiaa, sain tiukan vastauksen: "Olisit soittanut!" (Jäi vähän epäselväksi, kenelle. Hieman alle 4-vuotiaalla ei siis todellakaan ole omaa kännykkää!)

Toisekseen minun pitää kiiruhtaa alakoulun puolelle hakemaan isompia lapsia. Alakoululaisten kohdalla on nimittäin systeemi, että luokka tulee opettajan johdolla ulos. Tässä vaiheessa vanhempien pitää napata "noutolapset" mukaan. Loput lapset opettaja saattaa koulubusseille. Jos tästä noutohetkestä myöhästyy, lapsi joutuu lähtemään koulubusseille, koska lasta ei jätetä yksin pihalle, jos hakijaa ei ole. Lapsia ei toki laiteta mihinkään bussiin, vaan he palaavat opettajan kanssa pihalle, mutta koko touhuun saattaa mennä 15-20 minuuttia.

Eskarilta tulee usein vähän kiire ehtiä ja kerran ekaluokkalaisemme meinasi joutua bussikierrokselle. Sain juosta perään ja napata lapsen kiinni. Nyt on onneksi jo pari tuttua vanhempaa, jotka voivat tarvittaessa noukkia omatkin lapset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti