lauantai 21. marraskuuta 2015

Kovaa peliä Brysselissä

Viikon viikon terrori-iskut Pariisissa ovat tuntuneet myös Brysselissä.Toimintaa on käytännössä masinoitu Molenbeekin kaupunginosasta käsin ja siellä on suoritettu laajoja etsintöjä, pidätyksiä jne.

Tiistaina Belgian viranomaiset nostivat koko maahan terrorismiuhan toiseksi korkeimmalle tasolle eli kolmoseen. Se merkitsee mahdollista ja todennäköistä uhkaa. Tänään, varhain sunnuntaiaamuna taso nostettiin Brysselin osalta neloseen. Metro ei ole kulkenut, kaupat ovat olleet kiinni ja tilaisuuksia on peruttu. Aseistettuja sotilaita ja panssarivaunuja on kaupungin keskusta pullollaan. Ulkoministeriö on kehottanut suomalaisia varovaisuuteen.

Mieheni lähti aamulla työpaikan koulutustilaisuuteen tietämättömänä turvallisuustilanteen muutoksista. Oli sitten matkalla mm. hämmästellyt poliisipartiota jonkun pakettiauton ympärillä. Työporukan illaksi suunniteltu ravintolaillallinen peruttiin. Suurin osa keskustan ravintoloista taitaakin olla kiinni.

Eurooppa-koulussa "alert level" nostettiin keltaiseen (tasot keltainen, oranssi, punainen) jo Charlie Hebdon jälkeen ja on ollut sitä edelleen. En tiedä, muutetaanko tasoa nyt, mutta joitakin tiukennuksia on jo tehty, kuten palkattu kaksi uutta vartijaa. Kulkua koulun alueella on rajoitettu ja valvontaa tiukennettu. Kouluun ei kuitenkaan ole kohdistunut suoraa uhkaa. Saa nähdä, onko koulu edes auki maanantaina.

Kerroin pari päivää sitten eräälle suomalaiselle sanomalehdelle tunnelmia täältä ja totesin, että meidän jokapäiväiseen elämäämme tilanne ei ole vaikuttanut. Mutta nyt, kun joutuu omaa ulkona liikkumistaankin miettimään, en voi sanoa enää, etteikö vaikuttaisi. 


Suruliputus Eurooppa-koulun pihalla

2 kommenttia:

  1. Hei! Itellä on suunnitteilla muutto brysseliin tammikuun alussa, niin onko mitään vinkkejä? Tai kantsiiko sinne ylipäätän tulla kun on tuo terrorismiuhka...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Tilanne näyttäisi olevan rauhoittumaan päin. Tiedotusvälineiden kautta on ehkä välittynyt toisenlainen kuva tyyliin "Bryssel vaipui pelkotilaan", mutta ihmiset ovat aika rauhallisin mielin. Ja tosiasiahan kuitenkin on, että mitään iskuja ei ole tehty. Mutta ymmärrettävästi asia mietityttää.

      Poista